2013-02-01 Vondst drugs in sojasaus#ROTTERDAM / #NIEUWEGEIN 1 februari 2013 - Het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD en Zeehavenpolitie, heeft vijf mannen aangehouden naar aanleiding van een vondst van ongeveer 40 kilogram cocaïne die was opgelost in flessen sojasaus. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de invoer van de cocaïne, die op 3 januari door de Douane werd aangetroffen in een container die afkomstig was uit Suriname. Twee van hen woonden in Nieuwegein. Ook het bedrijf dat betrokken zou zijn bij de drugs smokkel is gevestigd in Nieuwegein.

Op vrijdag 18 januari werden in Montfoort een 38-jarige man uit Den Haag en een 30-jarige man uit Suriname aangehouden nadat ze kort daarvoor de flessen sojasaus met cocaïne hadden gescheiden van de rest van de lading. Diezelfde dag werd in Nieuwegein de 23-jarige eigenaar van het bedrijf dat de sojasaus naar Nederland importeerde aangehouden. Hij zou op de hoogte zijn geweest van de aanwezigheid van de cocaïne. De drie mannen zitten nog vast. De raadkamer van de Rotterdamse rechtbank heeft hun voorlopige hechtenis vrijdag met 60 dagen verlengd.

Dinsdag 22 januari werd een 18-jarige man uit Nieuwegein aangehouden, die zou hebben geholpen bij het uitladen van de container. Ook hij zou op de hoogte zijn geweest van de smokkel. De man is inmiddels geschorst uit voorlopige hechtenis, maar blijft nog wel verdachte.

Afgelopen dinsdag, 29 januari, werd een vijfde verdachte aangehouden. De 31-jarige Rotterdammer zou hebben bemiddeld tussen de verzender en de ontvanger van de container. De man is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris en voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Het onderzoek is in volle gang, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.  De cocaïne, ter waarde van ongeveer 1,2 miljoen euro, is in beslag genomen en vernietigd. Ook de rest van de partij sojasaus is uit voorzorg vernietigd.